Vés al contingut

Mariano Menor Poblador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaMariano Menor Poblador
Biografia
Naixement1896 Modifica el valor a Wikidata
Casp (província de Saragossa) Modifica el valor a Wikidata
Mort1947 Modifica el valor a Wikidata (50/51 anys)
Andorra Modifica el valor a Wikidata
Governador civil de la província de Navarra
28 febrer 1936 – 19 juliol 1936
← Mariano Mato LealModesto Font Campos →
Governador civil de Lleó
20 desembre 1933 – 31 desembre 1933
← Salvador Etchevarría BrañasJulio García Braga y Melero →
Governador civil de la província de Castelló
13 octubre 1933 – 20 desembre 1933
← Josep Jorge i VinaixaRafael Rubio Carrión →
Governador civil de la província de Sòria
14 setembre 1933 – 13 octubre 1933
← Tomás Martín HernándezRafael Bosque Albiac → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Republicà Radical Socialista Modifica el valor a Wikidata

Mariano Menor Poblador (Casp, Saragossa, 1896 - Principat d'Andorra, 1947) va ser un polític aragonès.

Biografia

[modifica]

Procedia d'una família nombrosa i va quedar orfe de pare en plena joventut, va anar a treballar a Saragossa en el comerç, mentre seguia els seus estudis.

Una vegada casat i amb fons de la seva família política establirà un negoci de licors. Estava afiliat des de 1917 al republicanisme i des de la seva fundació en 1929 en el Partit Republicà Radical Socialista (PRRS). En proclamar-se la Segona República Espanyola és nomenat governador civil de Sòria, posteriorment de Castelló, i a la fi de 1933 va ser nomenat de Lleó sense arriba a exercir.

En la crisi del PRRS es troba en l'opció oficialista de Félix Gordón Ordás i posteriorment va passar a Unió Republicana. Durant el bienni radical-cedista, 1934-1935, va deixar la política i de nou a principis de 1936 va participar en la fundació del periòdic Diario de Aragón. Després del triomf del Front Popular a les eleccions generals espanyoles de febrer de 1936 és nomenat governador civil de Saragossa, per ser substituït per Ángel Vera Coronel el 23 de febrer[1] i ell passar el 27 de febrer a ser nomenat governador civil de Navarra.

Sent governador de Navarra va conèixer els contactes conspiratius d'Emilio Mola, Governador Militar de Navarra, al monestir d'Iratxe, que va notificar al govern sense resposta.[1] Després de produir-se la revolta militar a les colònies d'Àfrica, a Pamplona el 18 de juliol, els periòdics van sortir al carrer sense notícies. Tot el dia va transcórrer amb gran tensió. Es van reunir entorn de la Comandància Militar els partidaris de Mola; mentre que els del Front Popular es van trobar amb Menor Poblador al Govern Civil. Allí van estar Ramón Bengaray Zabalza i Aquiles Cuadra d'IR, Jesús Monzón, del PCE; el seu germà Carmelo i Constantino Salinas, del PSOE; Natalio Cayuela, secretari de l'Audiència; Tiburcio Osácar, director de Trabajadores; Antonio García Fresca, Salvador Goñi i Antonio García Larraeche, regidors. Davant la inutilitat de la resistència van procedir a dispersar-se. Menor Poblador va ser detingut però va aconseguir fugir en la confusió dels primers moments,[1] escapolint-se a Sant Sebastià, on va actuar com a delegat del govern a Euzkadi.

Finalitzada la guerra es va exiliar a Tolosa de Llenguadoc amb la seva família. En el Govern Republicà en l'Exili va ser director general de seguretat i serveis de lluita guerrillera, formant part de la Unió Nacional Espanyola, inspirada pel Partit Comunista.

Referències

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]


Càrrecs públics
Precedit per:
Tomás Martín Hernández
Governador Civil de Sòria

1933
Succeït per:
Rafael Bosque Albiac
Precedit per:
Salvador Etchevarría Brañas
Governador Civil de Lleó

1933
Succeït per:
Julio García Braga y Melero
Precedit per:
Josep Jorge i Vinaixa
Governador Civil de Castelló

1933
Succeït per:
Rafael Rubio Carrión
Precedit per:
Mariano Mato Leal
Governador Civil de Navarra

1936
Succeït per:
Modesto Font Campos